Ruim 72.000 ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, krijgen een brief van de douane om ze te wijzen op de gevolgen van de Brexit.
Dat is nodig omdat veel van hen nog niet zijn voorbereid, zegt directeur van de douane Nanette van Schelven in het Financieele Dagblad. Op dit moment lopen ondernemers de deur van de douane nog niet plat om hun zaken te regelen.
“We zien in enquêtes en rondvragen dat bedrijven nog niet altijd stappen ondernemen, terwijl we ook in de media zien dat ze zich wel zorgen maken over wat er straks bij de grens gebeurt. De bewustwording dat ze daar zelf medeverantwoordelijk zijn, zien we nog niet genoeg terug”, zegt Van Schelven.
Bij een no-deal Brexit wordt de grenscontrole ineens een stuk strenger en ingewikkelder, zeker voor ondernemers die nog geen toegang hebben tot de douanesystemen. Wie aangifte wil doen heeft een zogenoemd Eori-nummer nodig, waarmee bedrijven door de Douane in alle lidstaten van de EU op dezelfde manier worden geïdentificeerd. Volgens Van Schelven heeft de helft van de ondernemers die vorig jaar zaken deden met het VK dat nummer niet.
Van Schelven benadrukt dat de douane dan geen coulance aan de dag kan leggen: “Douaneformaliteiten zijn douaneformaliteiten. Daar kunnen we geen keuzes in maken.”
Ondernemers krijgen onder meer ook te maken met een hele rits vergunningen en procedures die het niet makkelijker maken. "Het is niet zo dat wij dat hebben bedacht. Wij voeren ze alleen uit", zegt Van Schelven daarover.
Schrale troost is dat de douane juist geroemd wordt door de afhandeling daarvan door bedrijven die buiten de EU zakendoen. "Dus het kan best, maar als je het nooit hebt gedaan ben je er wel even mee bezig."
De douane adviseert een voorbereidingstijd van twee maanden tot een jaar, maar een gevreesde no deal-Brexit staat 29 maart al voor de deur als de Britse premier Theresa May een eventueel gewijzigd akkoord met de EU niet door het Britse parlement weet te loodsen.
Lees meer:
- Het Britse Lagerhuis ziet niets in een uitstel van de Brexit en wil andere oplossing voor Ierse grens – maar EU wil geen heronderhandeling
- Hoe een no deal-Brexit het Verenigd Koninkrijk compleet kan ontregelen
- 8 manieren waarop een no deal-Brexit Nederlandse bedrijven snoeihard kan raken
- Een ‘no deal’-Brexit kost iedere Nederlander €164 per jaar